De ce muzica generată de „roboți” e o idee foarte proastă

de: Bianca Prangate
27 04. 2019

Inteligența artificială este capabilă să facă zeci de lucruri, dar nu pe toate bune. Muzica este exemplul perfect în acest sens.

Spre exemplu, dacă antrenezi o inteligență artificială să creeze muzică cu ajutorul melodiilor cântate de Beyoncé, atunci cântăreața are dreptul să acceseze o parte din profitul generat de cântecul inteligenței artificiale? Este măcar legală folosirea melodiilor protejate prin drepturi de autor pentru a antrena inteligența artificială?

Cei de la The Verge au vorbit cu mai mulți experți în muzică, tehnologie și drept, pentru a înțelege mai bine ce e cu cântecele generate de inteligența artificială, iar CTO-ul companiei de tehnologii audio iZotope, Jonathan Bailey, a reușit să însumeze cel mai bine problema: „Acesta este un total dezastru legal”.

Teoretic, dacă o inteligență artificială ar fi antrenată cu melodiile unui artist și ar scoate un întreg album cu melodii în același stil, dar totuși suficient de diferite încât să nu pară copii ale materialelor originale, atunci creatorul inteligenței artificiale nu ar fi nevoit, din punct de vedere legal, să ofere artistului vreun ban din totalul profiturilor, după cum a subliniat avocatul Meredith Rose.

Ce-i drept, programatorii nu au creat încă vreo inteligența artificială capabilă să scoată pe bandă rulantă melodii capabile să devină hit-uri, dar asta nu înseamnă că într-o zi acest lucru nu se va întâmpla în viitor. Un exemplu concret din prezent este cel al compozitorului iranian Ash Koosha, care a lansat un album în care a cântat melodii compuse exclusiv de un program de inteligență artificială.

„Este precum viitorul mașinilor automate”, a explicat capitalistul Leonard Brody pentru Fortune în 2018. „Nivelul 1 este un artist care folosește o mașină care să îl asiste. Nivelul 2 este atunci când muzica este realizată de o mașină, dar este cântată de un om. Nivelul 3 este atunci când întreaga lume [este compusă din] mașini”.